Parkovi Opatija

PARK MARGARITA
Park MargaritaDrugi po veličini je park MARGARITA, osnovan odmah iza 1900-te godine. Proteže se na površini od 3.5 ha. Centralni dio prema podacima iz 1915. godine prostorno je u cjelosti sačuvan, devastacije su se dogodile na rubnim djelovima raznoraznim dogradnjama, rekonstrukcijama i Opatiji neprimjerenih gradnji (hotel Opatija, tenis igrališta, terasa hotela Zagreb i sl.)

Po izgledu pojedinih biljaka (hrast, planika, Judino drvo i sl.) reklo bi se da je stariji od parka Angiolina, no vjerojatno je tome razlog što je prilikom podizanja sačuvano više izvornih - postojećih biljaka.

Smješten je na razmjerno nagnutom terenu, ali nipošto strmom.
Sačinjavaju ga 22 parcele.
Po svome položaju je donekle povoljnije smješten, jer je nešto više zaštićen od vjetra.
U središnjem je dijelu parka biljni pokrov više otvoren, dok je sa svih strana lovorika, zajedno sa ostalim ukrasnim biljem i egzotama, gusto zaraslo tlo.

Park MargaritaObzirom na floristički sastav to jest na biljne vrste, koje rastu u ovom parku, uglavnom nema većih razlika između njega i parka Angiolina.

I ovdje nalazimo pretežno iste vrste kao i u parku Angiolina.

Uz dva osnovna - najveća i najznačajnija parka od javnih parkova u Opatiji imamo još park iza hotela Imperijal, park u ulici V. Nazora, park D. Gervaisa, Esperia itd. koji se održavaju i uređuju, te čitav niz ambijentalno visokovrijednih i prestižnih parkova - perivoja uz stambene i hotelske objekte koji su manje-više neodržavani, djelomično ili u cijelosti devastirani, a u općem imidžu Opatije vrlo važni i atraktivni.

 
C 2006. Parkovi d.o.o. Sva prava pridržana.